Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O pejoratywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z dawna, jednak mało się zastanawiamy ponad tym, jak cukier przychodzi na układ. Czy zatem cukier to wyłącznie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – albo istnieje trucizną?
Naukowcy w współczesnym etapie zmienili zdanie – odkryli, że wtedy nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w terenach dobrobytu. To cukier jest ważny za nadwagę oraz otyłość, wtedy on wiąże, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, istnieje toż równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Uważaj na nowe nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, miej na nowe nazwy cukru w zestawie. Cukier może umieszczać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli którykolwiek z tych składników pojawi się w Twoim artykule spożywczym, zalecamy uwagę, dlatego ten efekt może liczyć więcej cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy dobra dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Też do cukru, słodzik może umieszczać się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy piękniejszy z cukru, dzięki czemu ważna brać go w ograniczonej liczb. Słodzik prawie nie ma też kalorii, wówczas nie wpłynie niekorzystnie na wartość. Kolejną zaletą słodzików istnieje toż, że nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie uważać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą kosztować osoby odpowiadające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ wynosi on toksyczny dla nich element. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C staje się on toksyczny i traci swoje wadzie słodzące, wówczas nie można stosować go do wypieków i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań mogą stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany zachodzą w odpowiedzi z niektórymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na działanie mózgu, powoduje ospałość i gwałtowny spadek naszej możliwości opinie i mienia.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych zdolności witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to oczywiste, rafinowane węglowodany. Choć to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Czyni to, tworzenie się toksyn – kwasu pirogronowego i drugich nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy akumuluje się w rozumu oraz systemie nerwowym, a inne cukry w morzach ciałkach krwi. Tłumaczy to na oddychanie cel i wykonywa brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania organizmu.
Nie przekazujemy sobie sprawy, że sami dodajemy się do zachwiania równowagi swego układu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia równowagi również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz szerszą dawki pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i gromadzonych w bliskim ciele. Przypadkiem mogą funkcjonowań polskie kości oraz zęby, z jakich jest pobrane tyle wapnia, że pochodzi nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim systemie głównym źródłem energii, a dlatego są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz produkty.
Nawet najmniejsza ilość cukru, nie jest neutralna dla swego układu. Cukier przychodzi na jakiś organ własnego ciała. Wątroba magazynuje cukier w sytuacji glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją a dodaje do dużej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do własnej krwi w sytuacji kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe jadą do wszystkiej dziedzina ciała i przechowywana są w prawie aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy mieszkania te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe jadą do samodzielnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich funkcji, następnie tkanki ulegają degeneracji i przystosowują się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek podejmuje się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do prostych dań, staraj się wybierać mądrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Mienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier stosować do dużych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?